Munkavédelem

Cégek teljeskörű munkavédelmi feladatainak ellátása

A biztonságos és az egészségre hosszú távon sem veszélyes munkakörnyezet kialakítása összetett feladat. A törvények értelmében a munkahelyek munkavédelme számos, szaktevékenységnek minősülő, tehát képesítéssel rendelkező kollégát igényel. A legtöbb vállalkozásnak azonban csak bizonyos időszakokban van szüksége munkavédelmi szakember segítségére. Ezt a tevékenységet éppen ezért célszerű kiszervezni.

A Trinti Kft. az összes, a cégeknél felmerülő munkavédelmi feladatot el tudja látni. Bízza tapasztalt szakembereinkre vállalkozása tűz- és munkavédelmét!

Nem csak a munkavédelmi bírságot előzzük meg

Magyarországon a munkavédelmi bírság összege akár a 10 millió forintot is elérheti. Egy kisebb szabálysértés utáni büntetés is több tízezer forinttal terhelheti meg a céges kasszát. Mi azonban nem csak azért dolgozunk, hogy a partnereink elkerüljék a felelősségre vonást. Egészséges és biztonságos munkakörnyezetet szeretnénk kialakítani – a bírságot ugyanis meg lehet fizetni, a balesetek következményei viszont egy életre szólhatnak.

A cégek munkavédelmi felelősségét a Munka Törvénykönyve, vagyis a 2012. évi I. törvény szabályozza, a tűzvédelemről pedig az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik. A két dokumentum számos praktikus információt tartalmaz a munkabiztonsággal kapcsolatban. Az előírások helyes alkalmazásához azonban legtöbbször elengedhetetlen a szakember tapasztalata.

Gyakorlatban kipróbált megoldások

A tűz- és munkavédelemben az egyik legfontosabb iskola maga a gyakorlat. Kollégáink évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek. Ennyi idő alatt számos üzem működését ismerték meg, több szakma területén is otthonosan mozognak. Látták a szakmai hibákat, azokat a helyzeteket, amikor a gyakorlat felülírja az elméletet. Így nem csupán a szabályokat tudják betartani. Valódi védelmet kínálnak és az embert helyezik előtérbe a törvények mellett.

A munkavédelem rendszeres feladatokkal jár. A szakembernek nem feltétlenül szükséges folyamatosan jelen lennie a cég telephelyén, így vannak partnereink, akikkel csak évente néhány alkalommal találkozunk. A munkavédelem kiszervezésével ezek a cégek jelentős költséget takarítanak meg, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sok vállalkozás munkáját segíthetjük és ilyen széleskörű tapasztalatra tehettünk szert.

Gyakran ismételt kérdések

A cég biztonsága szempontjából a két legfontosabb dokumentum a tűzvédelmi és a munkavédelmi szabályzat. Tűzvédelmi szabályzatot minden 5 főnél nagyobb méretű, nagy befogadóképességű teremmel rendelkező, vagy kereskedelmi szálláshelyet üzemeltető cégnek kötelező készíteni – a pontos szabályozásról blogunkban korábban már írtunk A törvény a munkavédelmi szabályzat meglétét ma már nem írja elő, az ellenőrzéskor csak annak egy-egy fejezetét kell bemutatni, például az egyéni védőeszközök juttatási rendjét, illetve a munkaügyi alkalmassági vizsgálat eredményét.

Fontos azonban akkor is elkészíteni ezt a két dokumentumot, ha hivatalosan nincs szükség rájuk. A szabályzatok áttekinthetőbbé és követhetőbbé teszik a munkavédelmet.

Amikor a vállalkozás teljeskörű munkavédelme a feladatunk, minden olyan tevékenységet elvégzünk, amelyre a törvényi előírások miatt szükség van. Megtartjuk a munkavédelmi oktatást, gondoskodunk a szabályzatok elkészítéséről, részt veszünk a foglalkozás egészségügyi vizsgálat megszervezésében – ezen felül pedig biztosítjuk azt is, hogy a kialakított környezet ne csak megfeleljen a szabályoknak, hanem valóban biztonságos legyen.

Igen, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy szabályos működést alakítsunk ki. A bírság elkerüléséhez azonban a szabályok betartása is elengedhetetlen. Annak ellenére tehát, hogy mi felelünk a cég teljeskörű munkavédelméért, az ügyfelünknek gondoskodnia kell arról, hogy a működés során valóban be is tartsák az előírásokat, valóban kiosszák például a különböző egyéni védőeszközöket.

Nem minden cég esetében kötelező végzettséggel rendelkező szakemberre bízni a munkát – a pontos szabályokról a Munka Törvénykönyve rendelkezik. 50 fő felett azonban ez a törvény minden vállalkozás számára kötelezővé teszi, hogy a munkavédelemi feladatokat megfelelő képesítésű személy lássa el. Érdemes azonban az előírásoktól függetlenül is képzett szakemberre bízni a munkát, hiszen a munkavédelem nem csak a bíráságok elkerüléséről, hanem a kollégák egészségvédelméről is szól.

Kollégáink széleskörű tapasztalattal rendelkeznek az ipar területén. Nemzetközi piacra is dolgozunk, így ismerjük a legújabb technológiákat és a munkavédelem világának híreit – így gyorsan igazodunk el azoknál a partnereinknél is, akik összetett, különleges feladatot végeznek.

error: Content is protected !!