Építés-kivitelezési koordináció

Cégünk több, multinacionális beruházásnál is biztosította az építés-kivitelezési koordinációt. Összetett feladatok, több csapat, akár külföldről érkező megrendelések irányításában is nagy tapasztalattal rendelkezünk. Forduljon hozzánk bizalommal, akár már a tervezés kezdeti, pályázati szakaszában is.

Levesszük a terhet a válláról!

Az építkezések az munkahelyi balesetek szempontjából kiemelten kockázatos ágazatnak minősül. Hogy a sérülések számát csökkentse, az Európai Unió a 92/57-es számú EGK irányelvben megfogalmazta, milyen intézkedések szükségesek a biztonságos és egészséges munkahelyek kialakításához. Magyarországon az irányelvben foglaltakról a 4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet rendelkezik.

A rendelet alapján minden építkezésen ki kell jelölni egy munkavédelmi végzettséggel rendelkező személyt. Az építés-kivitelezési koordinátor már a tervezési szakaszban is részt vesz és segít úgy megszervezni a feladatokat, hogy azokat a lehető legbiztonságosabban lehessen elvégezni.

A Trinti Kft. közel 20 éve dolgozik az építés-kivitelezési koordináció területén. Azt tapasztaljuk, hogy a koordináció kiszervezése nem csak anyagilag megtérülő befektetés. Számos nagyberuházás lebonyolításával a hátunk mögött nem csak az adminisztratív terhet tudjuk levenni a beruházó válláról. Tapasztalatunknak hála valóban hatékonyan hárítjuk el a veszélyes helyzeteket.

Milyen feladatokat jelent az építés-kivitelezési koordináció?

Már a tervezési szakaszban megvizsgáljuk, milyen munkálatokat kell elvégezni és ezekhez milyen technikát kell alkalmazni. Felmérjük, hogy ezeket milyen technológiával, milyen anyagok használatával lehet kivitelezni. Megnézzük azt is, milyen sorrendben lehet végrehajtani az építkezés különböző lépéseit, ezek után megtervezzük, hogy a munkát végző csapatok hogyan mozoghatnak a területen biztonságosan.

Az építés-kivitelezési koordináció során:

  • Rögzítjük, milyen óvintézkedésekre van szükség az egyes munkálatok során.
  • Irányítjuk a munkavégzést, összehangoljuk a különböző csoportok mozgását a területen.
  • Ellenőrizzük, szükség esetén el is készítjük a biztonsági és egészségvédelmi tervet.
  • Munkavédelmi oktatást tartunk.
  • Gondoskodunk az anyagok tárolásáról, a terület őrzésének és közlekedésének megszervezéséről.

Gyakran ismételt kérdések

Nem kötelező, de célszerű. Ha „házon belül” jelöljük ki a koordinátort, könnyen lehet, hogy a szakembernek néhány feladatnál a saját munkáját kell ellenőriznie. A külsős cég könnyebben vesz észre hiányosságokat, több nézőpontból képes megvizsgálni az intézményeket.

Már a tervezési szakaszban, a kiviteli terv készítésekor ki kell jelölni a megfelelő szakembert. Célszerű azonban a lehető legkorábban, akár már a pályázati fázisban megkeresni a megfelelő céget. Ha a munkavédelmi szakember kezdettől fogva a csapattal dolgozik, gyorsabban és költséghatékonyabban zajlik a munka.

Az építkezés munkavédelme összetett feladat. A biztonságos körülmények kialakításáért az építési koordinátor felel, baleset esetén azonban a hatóságok nem csak az ő munkáját vizsgálják. Az építés-kivitelezési koordinátor megbízása nem mentesíti a munkáltatókat, a területen dolgozó csapatokat a munka- és egészségvédelemmel kapcsolatos felelősség alól.

Igen, két külön szakemberről van szó. A műszaki ellenőr kijelöléséről a 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet rendelkezik. Műszaki ellenőrre akkor van szükség, ha több fővállalkozó végzi a kivitelezést, vagy az építkezés a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, esetleg nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó. Építés-kivitelezési koordinációra azonban minden beruházásnál szükség van.

Sok esetben a művezető látja el az építés-kivitelezési koordináció feladatát is. A két munkakör között sok az átmenet, ám a művezető a felhasznált anyagokért és technológiákért, a teljes műszaki tartalomért is felelős. Az építés-kivitelezési koordinátor feladata a munkák összehangolása.

error: Content is protected !!